A.P.V. De Eendracht

Nationaal Inkorfcentrum

Perigueux 2016

De tweede overnachtvlucht in ons inkorfcentrum werd min of meer een waterballet en een slechtweervlucht. Leek alles bij de lossing om 15.00 uur in Perigueux nog rooskleurig, een slepend front en een trog op de vliegroute hielden zich niet aan de afspraak om tijdig het veld te ruimen en dus kwamen de duiven in barre omstandigheden terecht. De vogels kwamen traag en over de hele dag verspreid, en de volgende dag moest er doorgeklokt worden.

Maar ook deze vlucht kende een glorierijke winnaar. Net als op Sint Vincent wonnen vader en zoon Van Nieuwenhuijzen; de strijd in het Inkorfcentrum; de beide Keesjes dus! Ook  Nationaal in Sector 3 speelden ze zich weer in de kijker.Zij misten met een elfde plaats net de teletext toptien. Dubbel en dwars gefeliciteerd mannen!

 Er waren in  het gebouw van De Eendracht 103 duiven ingekorfd. Twaalf deelnemers konden 26 prijzen verdelen. Rinus Lambrechts neemt daarvan 12 voor zijn rekening: 2-3-4-6-7-11-13-14-15-17-19-20. Gerard de Graaf wordt 5e en 25e . John Rekers en E.J. Bouwman klasseren zich als nummer 8( ook 21!) en 9. Willem van Rhenen is de 10e binnenkomer en in de staart grijpt hij nog net de 24e prijsduif.Gerard van Eijk die zich ook maar eens aan een meerdaagse heeft gewaagd komt  keurig als twaalfde binnen; C.L. Uitham moet maar tevreden zijn met een 18e en 23e notering. Tenslotte  sluit Hans Keller met prijs nr 22 en 26 de rij af. Vier liefhebbers vliegen er onderdoor zoals we dat vaak noemen.

In de vereniging werden 81 duiven gespeeld en onze succesvolle Rinus  begint er zijn reeks van 12 met 1-2 en 3 en gunt de rest van het deelnemersveld de overige 9 prijzen. Saillant detail: Lambrechts lag tijdens Perigueux een paar dagen in het ziekenhuis in verband met een operatie aan zijn arm en anderen hebben voor hem de nodige hand- en spandiensten verleend; zoals inkorven, verzorgen constateren en melden. Over 14 dagen is de volgende  zogenaamde marathonvlucht dan vanuit Albi. We zijn benieuwd hoeveel liefhebbers in het strijdperk treden. Sommigen gaan misschien vanwege het pittige seizoen de handdoek in de ring gooien. Kees&Kees zullen  zeker van de partij zijn, want zij hebben de smaak vast  te pakken.

 

 

Perigueux 2014    

 De echte smaakmakers in ons Amersfoortse Inkorfcentrum waren gisteren op de langste dag ongetwijfeld Rinus Lambrechts die stedelijk de overnachtwedstrijd vanuit het Zuidfranse Perigueux wint. En Willem van Rhenen met een hoog prijspercentage op het kleinste hokje. Van de 11 duiven vliegen er bij hem 7 prijs. (2-6-11-12-14-15-24....in de vereniging zelfs op 108 duiven; 8 van de 11)
Rinus draait 10 prijzen van de 20 jaarlingen die hij naar Perigueux ingemand heeft. Afstand 848 km.(1-8-17-18-21-23-26-28-29-30).Er waren 120 duiven in concours
                                 

Uitslag Perigueux 120 duiven Rinus Lambrechts: 1-8-17-19-21-23-26-28-29-30;Willem van Rhenen:2-6-11-12-14-15-24. E.J.Bouwman:3-13-19- 27. K.v.Niewenhuizen:4-16-20. G.Vonhof:5. Hans Keller:7. G.de Graaf 9. C.L.Uitham 10.  John Rekers &Zn 20.

Sint Vincent  2014     De enige en laatste handmatige klok in ons Inkorfcentrum wordt gelicht. De eigenaar heeft het plan binnenkort eindelijk op de elektronische toer te gaan. Hij kijkt tevreden toe geniet van zijn koffie want hij zat immers 1e van Sint Vincent in ons NIC en verdiende ook in de afdeling een plek in de voorste gelederen. Eigenlijk is hij zo trots als een pauw                               Kees onze klokkenlichter en Jaap mijmert na over zijn eerste prijs

Uitslag St Vincent 48 duiven: 1.J.Pouw; 2-3-10 Hans Keller; 4-5-12 Rinus lambrechts;6 W.J. Bouwman; 7 E.J.Bouwman; 8 G.de Graaf; 9 K v. Nieuwenhuizen; 11.  J. Verhoef.

Brive 30-05-2014: 82 duiven. Dit was een taaie vlucht die met een riante voorsprong werd gewonnen door John Rekers & Zn Immers haast anderhalf uur later meldde Hans Keller zich als tweede. De duiven arriveerden met grote tussenpozen; dat betekende wachten en nog eens wachten en 's avonds waren nog niet alle prijzen verdiend. Gijs Middelkoop uit Nijkerkerveen was om even voor 9 uur op zondagmorgen de hekkensluiter. John rekers en Hans keller hadden met 2 en 4 mee 50% prijs. Willem van Rhenen draaide met 6 mee en 4 prijs het beste percentage.     Een inkorffoto van John al weer heel jaartjes geleden

Uitslag Brive: 1. John Rekers; 2-8 Hans keller; 3-4-17-20 W. van Rhenen; 5. K.v.Nieuenwenhuizen; 6-19 G. de Graaf; 7-11-15 P. Boender; 9-14 C. Uitham; 10 H. Polhout; 18 Comb de Groot & dcht en 21 Gijs Middelkoop.

Het Bergerac- weekend van 2013
En dan kregen we tot slot te maken met twee Bergeracvluchten in 1 weekend. De middaglossing was door omstandigheden( te warm weer) een week opgeschoven. Nooit eerder vertoond in het duiventheater. Een middaglossing en een ochtendlossing met aankomsten en kloklichterij en module-uitlezingen op grotendeels dezelfde dag. Het afgelopen seizoen was er toch al een van onzekerheid en verrassing geweest, zo werd er steeds vaker naar andere losplaatsen gereden.
De overnachtvlucht ging op 03-08 om 14 uur los, de eendaagse Bergeracrace ging op die dag ’s morgens om 8.15 uur van start. In beide gevallen was de wind variabel. Bij de morgenlossing noteerden we de eerste 5 aankomsten tussen tien over acht en ongeveer half tien ’s avonds. marathonman Johan van Vliet werd om 20.10.55 afgevlagd Er waren 72 ingekorfd door 7 liefhebbers en de prijzen waren tegen elf uur de volgende dag verdiend. En een half uurtje later meldde zich bij Gerard de Graaf in Hoevelaken de eerste middagduif. Zijn duif was 133 Amersfoortse concurrenten te vlug af en 16 deelnemers hadden het nakijken.

       


Van Vliet en De Graaf zorgden ook voor onverwacht succes. Immers het waren dit keer eens niet de bekende en gekende Fond- coryfeeën  die anders altijd met het eremetaal en de lauwerkrans gingen strijken. Nee, de beide mannen lieten Lambrechts, Bouwman, Boender, Maassen en de beide Keesjes  nu eens een poepie ruiken. Bij de middaglossing was Hans Keller met een 2e, 4e  en nog zes prijzen succesvol.  Als 3e finishten Vader& Zn K van Nieuwenhuijzen en dan Willem van Rhenen op de 5e en 6e  plaats  en met 7 van de 15 in het klassement .
Op de ochtendvlucht noteerde Johan van Vliet ook nog een 3e en 8e prijs met de hete adem van Rinus L in zijn nek want die maakte een indrukwekkende serie:2-4-6-7-9-11-16-17-18. Voorts verdient toch vermelding de Combinatie de Groot & Dochter met de 5e plaats. Terwijl bij de middagvlucht 7 van de 17 deelnemers de prijzenboot misten vlogen alle 7 deelnemers op de ochtendvlucht prijs.
 

Orange   morgenlossing                                                                                          NIC Amersfoort
 Op 12 juli  werden onze duiven in het Zuid Franse Orange om 7 uur gelost.  Dat stadje  heeft sinds 1544 bindingen met onze Oranjes en is  verder bekend om zijn wijnbouw.  Willem Alexander en Maxima waren er helaas niet aanwezig om de duiven uit te wuiven en aan te moedigen, want  gezien de  O.N.O en Noordenwind beloofde het een  moeilijke vlucht te worden. Bovendien moesten de  vogels door het Rhonedal  waar in de zomer de koude Mistral  geniepig kan waaien . Op de dag van lossing bereikten   tussen 10 en 11 uur ’s avonds slechts een handvol duiven in Nederland  hun thuishaven.
In Amersfoort arriveerde  na een reis van 893 km de eerste duif  de volgende morgen om  9.06.46. Het was de 08- 1315848 van Rinus Lambrechts. Zijn doffer werd om 9.19.31 gevolgd  door de Comb. Smit van pv de  Ordonnans met hun Grijze.
Een klein half uur later kwam Peter Boender zich als 3e melden en daarna begon een lange dag van wachten op de rest van de prijsduiven. Daarmee  volgde ons inkorfcentrum de landelijke trend immers  het duurde  tot  na zessen voor het concours  zo ongeveer gesloten kon worden. Trouwens heel Nederland kende die dag vluchten die traag liepen waarbij veel duiven achterbleven en niet op een acceptabele tijd thuis wisten te geraken.               
Daarom  chapeau voor de 848 van Rinus. Zijn  doffer was geen eendagsvlieg die  nog nooit eerder zijn kunnen had getoond. Als een duif al  7x op de overnacht prijs heeft gevlogen waarvan 6 maal  1 0p 10 dan is  het succes op Orange ook geen toevalstreffer. De doffer zat op eitjes en was vorig jaar helemaal niet gespeeld. Op advies van een ogenkeurder kreeg hij een jaar  verlof om op de kweek gezet te worden. De vader van de 848 stamt uit de 4e Nat Bergerac van Huub Bransen, de moeder komt van Jaco en Gerrit van Nieuw Amerongen. Behalve de 1e prijs  van het Inkorfcentrum klasseert  de Rinusduif zich als 3e in Regio 2a en 18e in Afdeling7.  Lambrechts mocht dus afgelopen zaterdag wel een  een  flesje  Gigondas opentrekken want  hij scoorde ook nog de 5e, 7e en 11e . Voorts was in de top J.M. van Vliet succesvol met plek 4, 8,9 en 10. En tenslotte  was plaats 6  nog voor Cor Uitham weggelegd.
 

Cahors in NIC Amersfoort 94 duiven
De geschiedenis herhaalt zich ook in Duivenland. Evenals veertien dagen terug van Perigueux wint Willem van Rhenen, de kleine overnachtman van Amersfoort nu ook van de taaie Cahors -vlucht de 1e prijs in het inkorfcentrum. In Regio 2a wordt hij vierde. En dat met dezelfde duif; te weten de  08-1317586. Een knappe prestatie van deze krachtpatser. Immers waar de vogel de vorige keer door de wind naar huis gedragen werd, had Willems gevederde vriend nu af te rekenen met koppige tegenwind en zeer warme temperaturen. De Van Rhenen- duiven zijn dus van alle markten thuis.

Tweede en zesde in Keistad werd Peter Boender die zijn duiven weer goed in het pak had. Als nummer drie meldden zich de Ordonnans liefhebbers Kees Nieuwenhuis & Zn, alias Grote Kees en Kleine Kees. Jaap Pouw, de man van onze meldpost nam plaats 4 en 9 voor zijn rekening.  Bertus Bouwman was de 5e die afgevlagd werd .Als 7e finishte de lokale Barcelonaspecialist Tony Maassen. En met een 8e en 10e klassering was de rol van hekkensluiter van het eerste tiental Keistad- duiven weggelegd voor Hans Keller.
c.u.


 

Perigueux in NIC Amersfoort 179 duiven
 Zeker figuurlijk gesproken  is Willem van Rhenen,  de kleinste liefhebber van Amersfoort.  Hij triomfeert van deze vlucht die als middaglossing bedoeld was, maar die tenslotte vlees nog vis  bleek te worden door de wat ongewone lossing om half twaalf. In de ochtend was het zwaar bewolkt geweest op de losplaats, en misschien poogde  men door tegen de middag te lossen nachtvliegerij nog te voor komen.   Gejaagd door wind en regen arriveerde ongeveer  de helft van de 45 Amersfoortse prijsduiven  evenwel   na het begin van de neutralisatietijd en in de heel vroege ochtend.

Hoe dan ook Van Rhenen won op een christelijke tijd in de vooravond maar mooi de 1e prijs van het inkorfcentrum,  was nummer 1 in  Regio 2A, in de afdeling werd hij vijfde en in Fondclub en Sector 3 was Willem ook mooi vroeg en dat met een al wat oudere duif  de 08-117658, die hij uit armoe maar meegegeven had omdat  er sinds het voorjaar al vijf van zijn  goeie vliegers bij hem in de straat door roofvogels gepakt waren. Tweede,  derde en zesde in Keistad wordt de opeens  zo succesvolle Gerard de Graaf uit Hoevelaken die z’n vierde duif, een witte, tegen half twee ’s nachts  constateert. Hij wrijft zijn ogen eens uit, nee het is geen droom;  op een witte tuinstoel bij zijn huis zit de witte 661 te wachten. De rest van de tien vroegste meldingen in   ons Amersfoortse centrum komen respectievelijk  voor rekening  van Willem v/d Schagt, Rinus Lambrechts, Jaap Pouw, Cor Uitham en  Evert v/d Haar.

                       

Van Rhenen is een man van weinig woorden, hij is karig met informatie als we  van hem wat meer willen weten. Ja, de duif zat op een kaal jonkie. Op Brive was  de vogel tweede geweest, in de jaren ervoor altijd maar wat middenmootprijsjes.  Nou en van origine komt de duif  voort uit een halve  Koos Steenbeek in  De Bilt en het eigen  Van Rhenen ’s -witpennensoort.

Willem  vliegt alleen verre afstand, speelt zijn duiven in als port. Hij heeft een klein hokje met een ingenieuze verbinding naar  het schuurtje erachter, daar zitten zijn nestvliegers in schemerlicht. De jonge duiven hebben nog een klein stukje hok met een eigen klepje en dat is alles.  En op deze  sobere hok- accommodatie, dit kabouterduivenhuisje,  zijn al meer en vaker vroege prijzen gevlogen. Willen maakt zich niet druk, als hij zijn sjekkie maar kan roken, is het hem allemaal  wel goed.
 

Sint Vincent in Amersfoort                                                    (16-06-2013)

Voor deze duizendkilometervlucht  werden in ons N.I.C. een kleine 60 duiven aan de start gebracht, verdeeld over 13 liefhebbers. De duiven werden om 13.00 uur onder gunstige omstandigheden gelost. Omdat er een stevige wind uit zuidelijke richting stond, dacht menigeen aan vroege aankomsten. Hoewel er in Nederland hier een daar wel erg vroege duiven arriveerden, duurde het toch tot tien uur voor de eerste duif zich in Keistad meldde.

             En de hond kijkt vol belangstelling toe

En we kregen een verrassende winnaar  te zien in Hans Keller die zijn kraswitpen duivin, de 07-1562156 om 10.00.10 constateerde. De 2e duif die in Amersfoort landde was van John Rekers, hij klokte  een kwartiertje later( 10.14.41.)Deze Reisduifduif werd op de voet gevolgd door een vogel van E.J. Bouwman.(10.15.16). De 4e die bij onze meldposter Jaap Pouw  de telefoon liet rinkelen was Rinus Lambrechts. Hij liet 10.16.33 noteren. En ja,  op plaats nummer 5  kregen we weer een Kellerduif. (10.17.14). Hans draaide tenslotte 4 van z’n 9 gezette duiven in de prijzen. Ook de 7e en 9e plek eiste hij zo voor zich op. Herman de Waal die als 6e finishte  viel net buiten de top 5. De Cahors- duivin van Cor L. Uitham werd als 8e afgevlagd. De 10e prijs viel  ook toe aan John Rekers en Kees van Nieuwenhuizen& Zn werden 11 en 12. P. Boender pakte een 13e klassering en Rinus Lambrechts sloot de rij met de 14e en 15e prijs.

Over de winnares , die 156 van Hans nog wat aardige  saillante bijzonderheden.  Ze is overgewend vanuit Zoelen waar Hans  een paar jaar geleden nog zo idyllisch woonde aan het riviertje de Linge. Of de duivin daar nog een tussenlanding gemaakt zullen we niet weten. In 2008 en 2009 heeft ze daar nog nationaal prijs gevlogen van Montauban en Bordeaux. Haar ouders stammen af van De Dax en de Witte Stip van Bert vd Brink en  van De Fijne x een late dochter uit de Kelsey  van ( jawel!)Rinus Lambrechts. Keller laat zijn duiven alle dagen vrij uitvliegen. De 156 heeft met haar ploeggenoten een minimale en summiere voorbereiding op deze overnachtvlucht gehad. Een paar keer naar Langbroek, 3x naar Breda of zo,  verder de  door de afdeling ingelaste  zondagse training van Morlincourt en de voorbije week tenslotte nog die pittige ST Quentin met tegenwind.

Peter Boender die op Brive de 1e prijs opeiste en met 2 duiven mee 100% prijs pakte  en zo de sterren van de hemel speelde moest nu dus  genoegen nemen met een staartprijs en Janus Schotsman kon zijn stuntwerk van die vlucht ook niet herhalen, zijn eerste duif kwam net na winkelsluiting. Hij had nu twee duiven ingezet en was een van de vijf liefhebbers die de boot moesten missen. Voorts lieten  enkele gekende  melkers op deze Koningsvlucht nog even verstek gaan. Zij zijn druk aan het poetsen en brengen hun troepen in stelling voor Perigueux waarvoor aankomende dinsdag ingemand  mag worden

In 2013 kunt u, net zoals afgelopen jaren, weer bij ons inkorven voor de overnachtvluchten en de ochtendlossingen welke zijn opgenomen in het vliegprogramma van de afdeling 7.
 

     
     
     
     
     
     
     
     

Om uw geheugen wat op te frissen hier de winnaars van het NIC van 2011 en 2012:

Op 3 juli 2011 werd Brive gewonnen door Evert van de Haar van pv De Ordonnans De 17e  juni  was op St. Vincent de lauwerkrans voor Tony Mees van apv De Eendracht Op 24 juni na Orange zagen we Rinus Lambrechts van De Eendracht op het erepodium. 8 juli Montpellier betekende goud voor Kees Nieuwenhuizen &Zn. van pv De Ordonnans J.M.(Cobus)Verhoef van De Ordonnans verraste vriend en vijand op de klassieker Bergerac van 15 juli. En op 29 juli Cahors kon de vlag uit voor Jaap Pouw van pv Leusden.:

De winnaars van 2012 in woord en beeld
      

Op 9 juni 2012  zegevierde Rinus Lambrechts op een pittige vlucht van Aurillac( 9e in afdelingsverband) .Sint Vincent van 19 juni gaf aan Kees van Nieuwenhuizen & Zn de  smaak van de overwinning. De 23e juni legde Peter Boender uit Leusden van Perigueux beslag op de 1e plaats. Peter klasseerde zich op die dag met een 8e  Nat. op teletekst

De 6e dag van juli 2012 van Albi betekende opnieuw goud voor Kees &Kees van Nieuwenhuizen en op  Orange 16 juli   liet Peter Boender weer het hele deelnemersveld achter zich.

Cahors werd op 29 juli gevlogen en die dag kon Ton Maassen in het Soesterkwartier de vlag uitsteken. En tenslotte werd Bergerac met een ochtendlossing verrassend gewonnen door de Combinatie Van der Schagt. Willem en Joop stonden daarmee  op de 10e plek van teletekst